A 5-a ediție a Conferinței „Impactul Diabetului asupra Vieții”

În data de 14 noiembrie 2024, în sala de conferințe a Platformei de Cercetare în Biologie și Ecologie Sistemică (PCBE) din cadrul Facultății de Biologie, s-a desfășurat a 5-a ediție a Conferinței „Impactul Diabetului Asupra Vieții”. Conferința noastră a avut ca principal scop informarea și educarea cât mai multor persoane dornice să afle mai multe informații despre acestă maladie.. Deoarece diabetul nu este doar o problemă personală, ci și una de sănătate publică, noi credem că schimbările mici în comunitatea noastră pot avea un impact mare. Fiindcă e important să reflectăm asupra modului în care putem sprijini persoanele afectate, să promovăm accesul la educație și tratament pentru toți cei care au nevoie și să susținem cercetările pentru noi soluții și tratamente am adus împreună specialiști în domeniu, medici și pacienți care au împărtășit cu noi informații importante despre screening,  tratamente și cel mai important, modalități prin care această afecțiune poate fi gestionată. Participanții au putut beneficia de:
  • Networking profesional: Oportunitatea de a interacționa cu experți și colegi din domeniu;
  • Informații de actualitate: Acces la ultimele cercetări și soluții terapeutice.
  La eveniment au participat mai mulți specialiști în domeniu: – Diabet zaharat – Noțiuni introductive și urgențe medico-chirurgicale
  • Alexiu Toma Oana Andrada – Facultatea de de Medicină, UTM București; Spitalul Sf. Ioan Bucuresti – UPU
  • Danciu Alexandra-Valentina – Facultatea de de Medicină, UTM Bucuresti; Departamentul de Genetică, Facultatea de Biologie
  • Toma Mihai – Facultatea de de Medicină, UTM Bucuresti; Spitalul Militar Central de Urgență, București – UPU
  • Lavinia Berca – Institutul National de Bioresurse Alimentare – IBA București
Despre Diabet
  • Prodecan Conferențiar Dr. Bianca Gălățeanu
Prelegere despre Diabet
  • Doctor Diabetolog Laura Matei – INSMC Alessandrescu Rusescu
Screening Diabet
  • Medic Specialist în Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice Irina Popescu – Diamedica Hospital
  Gazdele evenimentului – Decanul Facultății de Biologie Conf. dr. Liliana Burlibașa, Prodecan Conferențiar dr. Bianca Gălățeanu și Conferențiar dr. Gheorghe Dănuț Cimponeriu.   Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli cronice ale secolului XXI, afectând milioane de oameni la nivel global. Diabetul este o afecțiune cronică complexă care afectează nu doar sănătatea fizică, ci și aspecte emoționale, sociale și economice ale vieții unei persoane. În funcție de tipul de diabet și de severitatea bolii, impactul poate varia, însă toate persoanele afectate se confruntă cu provocări care necesită adaptare constantă. Ce am învățat din această conferință?  
  • Impactul fizic
Diabetul poate cauza boli cardiovasculare, boli neuropatice, insuficiență renală, dar și neuropatie.
  • Impactul emoțional și psihologic
Stresul și anxietatea sunt principalele efecte ale acestei afecțiuni. De asemenea, există un risc mai mare de a dezvolta tulburări despresive, dar și burnout.
  • Impactul social
Pe lângă toate adaptările la stilul de viață, unele persoane pot fi izolate social din cauza acestei afecțiuni.
  • Impactul economic
Costurile medicale pentru tratament reprezintă niște cheltuieli semnificative, uneori chiar o povară financiară.
  • Cum poate fi redus impactul?
Educație: Cunoașterea bolii și a opțiunilor de tratament ajută pacienții să gestioneze mai bine diabetul. Sprijin psihologic: Terapia sau grupurile de suport pot ajuta pacienții să facă față stresului emoțional. Tehnologie: Dispozitivele moderne (cum ar fi monitoarele continue de glicemie) pot reduce povara gestionării diabetului. Stil de viață sănătos: Adoptarea unei diete echilibrate, menținerea unei greutăți sănătoase și practicarea activității fizice regulate sunt esențiale. Împreună, putem contribui la creșterea calității vieții pentru persoanele cu diabet!