Ce este α-sinucleina?

Este e o proteină citosolică. În anii 2000 se credea că rolul patogenic al α-sinucleinei este reprezentat de localizarea ei intracelulară. De fapt, această proteină este secretată și prezentă în plasmă și în lichidul cerebrospinal.

Astfel, proteinele amiloide pliate greșit pot forma structuri asemănătoare unui por. Canalele ionice amiloidice permit schimbul ionic prin membrană, afectând homeostazia celulei. În final, se produc acumulări de calciu, un precursor comun pentru patofiziologia celulară și neurodegenerare.

Sinucleinopatiile sunt boli neurodegenerative asociate cu acumularea unor agregate de α-sinucleină în neuroni, fibre nervoase și celule gliale. Acumulările anormale de α-sinucleină apar în boala Parkinson, demența cu corpi Lewy, cât și distrofii neuroaxonale. În continuare articolul v-a încerca să prezinte studiul realizat în anul 2015 de Pacheco și colaboratorii săi.

Studiul curent

S-au folosit tehnici patch-clamp, tehnici de marcare cu imunofluorescență și imagistică de calciu intracelulară. Au fost utilizate culturi primare de neuroni din creierul embrionilor (18 zile) de șobolani. De asemenea, au fost creați o serie de oligomeri de α-sinucleină SDSR (sodium dodecyl sulfate resistant) prin amestecare unei probe la viteză mare, la 37 °C timp de 24 de ore. Oligomerii rezultați aveau mase de aproximativ 25-75 kDa. Ulterior cu ajutorul tehnicilor de microscopie confocală și patch-clamp a fost investigat efectul oligomerilor de α-sinucleină asupra permeabilității membranare.

Rezultatele

Oligomerii de α-sinucleină determină a creștere a permeabilității membranei, fapt confirmat și prin tehnici de fluorescență. De asemenea, în prezența oligomerilor de α-sinucleină, 6NBDG (moleculă fluorescentă) poate penetra cu ușurință membrana. Asocierea oligomerilor de α-sinucleină cu membrana celulara a neuronilor hipocamali induce  formarea unor structuri de tip por ceea ce determină o creștere a conductanței la nivelul membranei. Porii permit trecerea prin membrană a unor substanțe active ceea ce determină creșterea nivelului de calciu intracelular, având ulterior ca efect înlesnirea transmiterii sinaptice.

În concluzie putem afirma că efectele oligomerilor de α-sinucleină asupra permeabilității membranei neuronilor hipocampali poate explica deficitul cognitiv descris in boala Parkinson.

Bibliografie

  1. Pacheco, C. R., Morales, C. N., Ramírez, A. E., Muñoz, F. J., Gallegos, S. S., Caviedes, P. A., Opazo, C. M. (2015). Extracellular α-synuclein alters synaptic transmission in brain neurons by perforating the neuronal plasma membrane. Journal of Neurochemistry, 132(6), 731–741. doi: 10.1111/jnc.13060