Aquaporinele (AQPs) reprezintă o familie de proteine ​​cu membrană mică, ce sunt exprimate la membranele plasmatice, în multe tipuri de celule implicate în transportul de fluide. Caracteristicile de bază ale structurii aquaporinei au fost definite folosind tehnici de mutageneză, marcare epitopică și metode de microscopie electronică. Din punct de vedere structural, aquaporinele par să se adune în membrane ca homotetrameri în care fiecare monomer, format din șase domenii α-elicoidale cu membrană, conține un por distinct de apă. Multe dintre aquaporine (de exemplu, AQP1, AQP2, AQP4 și AQP5) par a fi extrem de selective pentru trecerea apei, în timp ce altele (denumite recent  aquagliceroporine) transportă și glicerol (de exemplu, AQP3 și AQP8) Comparativ cu secvența aquaporinelor (AQP1, AQP2, AQP4, AQP5, AQP6 și AQP8), aquagliceroporinele (AQP3, AQP7 și AQP9) conțin două distanțe peptidice suplimentare.

Această familie complexă de proteine are roluri diverse în organism, explicând permeabilitatea mai mare sau mai mică a membranelor celulare biologice la apă, permit de asemenea, celulelor organului să absoarbă, să stocheze sau să elimine apa și joacă un rol major în controlul hidratării organismelor vii și în circulația apei între diferite organe sau diferite părți ale unei celule. Mai mult decât atât, permit apei să intre sau să părăsească o celulă, fără a lăsa să treacă alte molecule toxice, funcționarea lor fiind controlată de hormoni și inhibată de substanțe toxice (mercur). Sunt esențiale pentru activitatea unor organe cum ar fi rinichiul, ale cărui celule conțin 3 tipuri diferite de aquaporine și sunt implicate în funcții biologice precum plânsul.

În continuare vom prezenta în parte fiecare tip de aquaporină și anumite caracteristici specifice pentru fiecare dintre acestea.

Nume

Genă

Exprimare

Rol

Aquaporina 1

AQP1

AQP1 este un canal de apă exprimat la scară largă, a cărei funcție la nivel fiziologic a fost caracterizată cel mai bine în rinichi. Se găsește în membranele plasmatice bazolaterale și apicale ale tuburilor proximale. În plus, se găsește în globulele roșii din sânge, endoteliul vascular, tractul gastrointestinal și plămâni.

Reabsorbția apei

Aquaporina 2

AQP2

Se găsește în membranele celulare apicale ale rinichilor care colectează celulele principale ale canalului și în veziculele intracelulare situate în întreaga celulă.

Reabsorbția apei

Aquaporina 3

AQP3

Aquaporina 3 este, de asemenea, permeabilă la glicerol, amoniac, uree și peroxid de hidrogen. Este exprimată în diferite țesuturi, inclusiv țesutul cutanat, tractul respirator și rinichii, precum și diferite tipuri de neoplazii.

Reabsorbția apei și permeabilitatea la glicerol

Aquaporina 4

AQP4

Este exprimată la nivelul cerebelului și în materia cenușie a măduvei spinării

Facilitează circulația apei în apropierea lichidului cefalorahidian.

Aquaporina 5

AQP5

 

Joacă un rol semnificativ în generarea salivației, lacrimilor și secrețiilor pulmonare.

Aquaporina 6

AQP6

Este exprimată exclusiv la nivelul rinichilor

Formează un canal specific apei care participă la funcții fiziologice distincte, cum ar fi filtrarea glomerulară, endocitoza tubulară și metabolismul acid-bază

Aquaporina 7

AQP7

Este exprimată la nivelul țesutului adipos, rinichi și a spermatozoizilor

Facilitează transportul apei, glicerinei și ureei. Poate juca un rol important în termoreglare sub formă de transpirație și funcție a spermatozoizilor

Aquaporina 8

AQP8

Se găsește în pancreas și colon exclusiv

Formează un canal specific apei, sensibil la mercur. Nu este permeabil la glicerol sau uree.

Aquaporina 9

AQP9

Este exprimată la nivelul splinei, apendicelui, ficatului, țesutului cutanat și a vezicii urinare

Rol în funcțiile leucocitelor specializate, cum ar fi răspunsul imunologic și activitatea bactericidă.

În concluzie așa cum se remarcă din articolul dat, aquaporinele reglează transportul de apă de-a lungul întregului organism, fiind exprimate la nivelul mai multor tipuri de țesut și având funcții diverse.