Apa este indispensabilă vieții și ne înconjoară prin toate formele ei. Așa cum ne este deja cunoscut, apa un lichid inodor, insipid și incolor, fiind unul dintre cei mai universali solvenți.

Organismul uman este un sistem complex, ce prezintă un conținut ridicat de apă (aproximativ 60%) și a cărui stare de hidratare trebuie menținută zilnic. Sănătatea diferitelor țesuturi cum ar fi cel muscular, vascular, osos dar și a organelor interne cum sunt rinichii, plămânii, creierul depind direct de aportul de apă.

Din punct de vedere funcțional apa are roluri diverse și complexe în organismul uman: este cel mai important constituent al organismului, fiind prezentă în celule și țesuturi, este mediul tuturor proceselor biochimice, reprezintă un excelent solvent pentru compușii ionici și pentru solvați precum glucoza sau aminoacizii. Mai mult decât atât, este implicată în toate reacțiile de hidroliză (proteine, carbohidrați, lipide, etc.), fiind esențială pentru homeostazia celulară, transportă nutrienții la celule și deșeurile din celule, este vitală pentru buna funcționare a tuturor sistemelor din organism, e importantă în procesele de termoreglare, prin capacitatea mare de vaporizare a căldurii și de încălzire pentru menținerea căldurii. Împreună cu moleculele vâscoase, formează diferite fluide esențiale organismului (salivă, mucus intestinal, mucus la nivelul sistemului respirator și sistemului genital-urinal). Acționează ca absorbant de șocuri, proprietate excelentă la nivelul creierului și măduvei spinării.

Ce cantitate de apă este necesară pentru o bună funcționare a organismului?

Cerința de apă nu se bazează pe un aport minim deoarece poate conduce la un deficit de apă în organism datorită numărului mare de factori care modifică cerințele de apă (metabolism, climă, activitate fizică, dietă etc.). Astfel, factori precum umiditatea, temperatura și stresul, influențează nevoia de apă. Aportul adecvat de apă, determinat în condiții standard, nu se conformează și cu acești factori particulari, iar nevoia unei anumite cantități de apa, diferă în funcție de individ.

Există corelație între consumul de apă și afecțiunile neurologice?

Studiile atestă că înlocuirea apei cu băuturi dulci, duce la o creștere în greutate, obezitate, diabet, asociată ulterior depresiei și anxietății. Un studiu efectuat în 2018 pe un lot de indivizi, a evidențiat că un consum mai mare de apă este asociat cu scăderea depresiei/anxietății.

În concluzie, articolul de față subliniază rolurile complexe și diverse pe care apa le joacă în organismul uman, fiind necesară pentru o funcționare în parametrii optimi a structurilor interne.

Bibliografie

  1. Jequier E. & Constant F.  (2010) Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration
  2. Popkin BM, D'Anci KE, Rosenberg IH. (2010)  Water, hydration, and health
  3. Fahimeh H., Awat F., Ahmad E., Nafiseh R., Ammar H., Hamid R., Payman A. (2018) Drinking plain water is associated with decreased risk of depression and anxiety in adults: Results from a large cross-sectional study, World Journal of Phychiatry
  4. Sawka MN, Cheuvront SN, Carter III R (2005). Human water needs. Nutr Rev 63, S30–S39.