Colesterolul este un lipid, având la bază sterolul, identificat în membrana celulară și în țesuturile organismului și transportat în sânge. Este exprimat la nivelul ficatului, măduvei spinării, a creierului, dar și la nivelul plăcii de aterom, conducând la ateroscleroză. De regulă, el nu se absoarbe prin alimentație și se sintetizează în organism.

La nivelul organismului acesta prezintă mai multe funcții: producerea anumitor hormoni, fiind una dintre cele mai importante funcții ale colesterolului. Colesterolul este depozitat în glandele suprarenale, ovare și testicule și este mai apoi transformat în hormoni steroizi. Steroizii ajută organismul să funcționeze în parametrii optimi. Dereglările la nivelul producției de steroizi se asociază cu probleme de greutate și afectează funcționarea organismului. De asemenea, colesterolul este un ajutor pentru digestie, acesta contribuind la producerea bilei, lichidului secretat de ficat și folosit pentru digerarea alimentelor bogate în grăsimi. Are efecte oxidative, ajutând organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Previne cristalizarea acizilor grași, acumularea fosfolipidelor în membrană celulară, sintetizează neurotransmițători importanți și are rol în sinteza vitaminei D3.

       Termenul de colesterol sanguin se referă de fapt la două tipuri de lipide: LDL (low density lipoprotein), lipoproteine cu densitate mică și HDL (high density lipoprotein), lipoproteine cu densitate mare. Lipoproteinele  cu densitate mică, LDL, sunt un grup de lipoproteine produse în ficat cu dimensiuni variabile între 18-20 nm. Funcția lor este de a transporta colesterolul liber sau esterificat în sânge și în corp pentru a-l aduce în celule. LDL transportă diferite substanțe (trigliceride, colesterol, vitamina A, D, E solubile în grăsimi) către organele periferice. Lipoproteinele cu densitate mare, HDL, sunt sintetizate și secretate de hepatocite. Diametrul acestor lipoproteine este cuprins între 6-10 nm, fiind formate din 48% lipide și 52% proteine. HDL deține un rol important în metabolismul colesterolului, participând la transportul acestuia din țesuturile extrahepatice către ficat pentru catabolizare și excreție.

Alimente care reduc nivelul de colesterol

Studiile din literatura de specialitate au surprins de mult legătura negativă dintre colesterol și riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și un deces prematur. Cu toate acestea, alimentele bogate în grăsimi monosaturate și polisaturate ar putea fi benefice în aportul energetic zilnic, iar specialiștii ne îndeamnă să consumăm alimente bogate din punct de vedere nutritiv. În continuare vom prezenta mai multe alimente benefice care reduc colesterolul: migdale, nuci, alune și alte fructe cu coajă lemnoasă bune pentru funcționarea inimii, așa cum arată numeroase studii. Consumul a 56 de grame de nuci zilnic poate reduce LDL cu aproape 5%. În plus, nucile au nutrienți suplimentari care protejează suplimentar inima.

Peștele gras. Consumul de pește de 2-3 ori pe săptămână poate scădea LDL-colesterolul prin stimularea grăsimilor săturate și prin livrarea grăsimilor omega-3. Acizii grași esențiali omega-3 reduc trigliceridele din sânge și protejează inima.

Usturoiul și ceapa verde au proprietăți antifungice, antibacteriene și antivirale, scad colesterolul și presiunea sangvină, au efect antioxidant și cresc imunitatea.

Sfecla roșie. Fitonutrienții din compoziția sfeclei roșii fixează colesterolul din tubul digestiv scăzând absorbția și ducând implicit la micșorarea riscului de boli cardiovasculare.

Anghinarea stimulează funcțiile hepatice, scad nivelul în sânge al colesterolului și trigliceridelor și limitează stocarea grăsimilor în ficat.