Lipidele reprezintă un grup de substanțe organice ce intră în compoziția materiei vii și care sunt caracterizate de insolubilitatea în apă și solubilitatea în solvenți organici. Acestea îndeplinesc o gamă largă de roluri, printre care se numără: cel energetic, plastic/structural, de substanță de rezervă, imuno-protector și, în calitate de coenzime, de accelerare a metabolismului.

Virusurile nu sunt celule vii, ci molecule de ADN sau ARN, învelite într-un strat protector de lipide, care atunci când sunt absorbite de celulele din mucoasele oculară, nazală sau bucală, suferă o mutație, astfel încât celula devine agresivă și capabilă de multiplicare.

Anvelopa lipoproteică derivă din membrana celulei gazdă în timpul etapei de înmugurire a ciclului de replicare virală și este aranjată sub forma unui bistrat lipidic continuu. Funcțiile acesteia sunt de atașare a virusurilor anvelopate la celulele gazdă și de protecție, rol ce poate fi anulat prin tratament cu solvenți lipidici (eter, cloroform, săruri biliare).

COVID-19 (coronavirus)

SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, este un virus ARN de dimensiuni mari (circa 120 nm în diametru) ce cauzează sindromul respirator acut, cea mai comună cauză a morții în cazul persoanelor ce suferă de COVID-19. Persoanele mai în vârstă sau care suferă de alte afecțiuni cronice precum cancer, hipertensiune sau diabet reprezintă grupurile cele mai afectate.

Domeniul de legare la receptor al SARS-CoV-2 este adaptat pentru a se lega la receptorii pentru enzima de conversie a angiotensinei 2 (Angiotensin-Converting Enzyme 2 – ACE2) umană. Acești receptori se găsesc în membranele mai multor tipuri de celule precum celulele epiteliale alveolare de tip II din plămâni, celulele intestinale, renale și în vasele de sânge. Astfel pot fi explicate simptomele gastrointestinale care apar în cazul unor pacienți cu COVID-19.

Virusul se leagă la receptorul ACE2 al celulei gazdă prin intermediul unei glicoproteine de suprafață numită „spike” (un peplomer).

Oleoylethanolamide (OEA)

Această amidă lipidică bioactivă poate fi considerată o potențială alternativă farmacologică nouă în tratarea COVID-19 datorită unor proprietăți homeostatice precum activitatea sa antiinflamatoare, modularea răspunsului imun și efectele sale antioxidante.

Acidul arahidonic

Acidul arahidonic și alți acizi grași nesăturați sunt cunoscuți pentru inactivarea virusurilor anvelopate și inhibă proliferarea diferitor organisme microbiene. Luând în considerare aceste efecte, se consideră că acidul arahidonic și alți acizi grași nesăturați pot servi drept compuși antivirali endogeni, iar insuficiența lor face ca oamenii să fie sensibili la COVID-19.

Persoane cu risc ridicat de infecție cu coronavirus

Un grup de cercetători din Marea Britanie au descoperit că oamenii care intră în grupul de risc de a fi infectați cu COVID-19 sunt persoanele care suferă de obezitate. În studii anterioare s-a demonstrat că obezitatea stimulează formarea în organism a mai multor receptori ACE2, receptori prin intermediul cărora, așa cum am menționat anterior, SARS-CoV-2 infectează celulele sănătoase.

În concluzie putem afirma că lipidele ar putea prezenta avantaje în combaterea COVID-19, fiind considerate un agent eficient în atenuarea stresului respirator provocat de acest virus. Până în momentul de față nu au fost descoperite soluții clare de combatere a COVID-19, acestea sunt potențiale piste de investigare a unor compuși ce ar putea fi de ajutor.

Bibliografie

  1. Samad Ghaffaria Neda Roshanravana Helda Tutunchib Alireza Ostadrahimib Mahboub Pouraghaeic Behnam Kafilb. Oleoylethanolamide, A Bioactive Lipid Amide, as A Promising Treatment Strategy for Coronavirus/COVID-19.

  2. Archives of Medical Research. Bioactive Lipids Inactivate Coronavirus (COVID-19)?

  3. Mirko Baglivo 1, Manuela Baronio 2, Giuseppe Natalini 3, Tommaso Beccari 4, Pietro Chiurazzi 5, Ezio Fulcheri 6, Paolo Pietro Petralia 7, Sandro Michelini 8, Giovanni Fiorentini 9, Giacinto Abele Miggiano 10, Assunta Morresi 11, Gerolamo Tonini 12, Matteo Bertelli 13. Natural Small Molecules as Inhibitors of Coronavirus Lipid-Dependent Attachment to Host Cells: A Possible Strategy for Reducing SARS-COV-2 Infectivity

  4. https://newsmed.ro/lipidele-si-rolurile-lor-in-organism