Cu toții ne dorim să evităm îmbrătrânirea și să fim mereu tineri și frumoși, dar știm că acest fenomen este inevitabil, fiind un proces biologic care afectează organismele multicelulare sau unicelulare (protozoare, bacterii, drojdii), îmbătrânirea datorându-se acumularii unor leziuni moleculare. În acest articol sunt prezentate câteva informații utile despre antioxidanți, precum și unele dintre cele mai cunoscute mituri despre aceștia. Informațiile au fost furnizate și prelucrate de către Andreea Petre (specializarea biochimie, anul al III-lea), fiind expuse ulterior în cadrul cursului de Bioinformatică.

 

 

Antioxidanții și durata de viață

Din momentul în care a fost elaborată teoria radicalilor liberi de îmbătrânire, antioxidanți precum vitamina C, vitamina E, melatonina sau coenzima Q, au dobândit o importanță medicală semnificativă.

Antioxidanții nu sunt întotdeauna benefici – 52% dintre americani folosesc doze considerabile de antioxidanți zilnic (Vitamina E, β-caroten) sub forma suplimentelor multivitaminice.

 În anul 2007, Jurnalul Asociației Medicale din America, a publicat un review sistematic constituit din 68 de studii clinice, concluzionînd astfel că suplimentele antioxidante nu reduc procesul de îmbătrânire și nici riscul de deces, anumiți antioxidanți având legătură în 16% dintre cazuri cu un risc crescut de deces [2].

 

Vitamina C și Vitamina E

Vitamina C este principalul antioxidant hidrofil și un puternic inhibitor în peroxidarea lipidelor. La nivelul membranei, vitamina C ajută la regenerarea α-tocoferolului și inhibă propagarea radicalilor liberi.

Vitamina E este principalul antioxidant hidrofob în membrana celulară și circulația lipoproteinelor. Funcția sa oxidativă este asigurată de regenerarea cu ajutorul vitaminei C. Se presupune că inhibă oxidarea prin inhibarea modificării oxidative.

Efectele suplimentării cu antioxidanți 

Oragnism Antioxidant Parametrul studiat Efect
Saccharimyces cerevisiae Acid ascorbic Durata de viață replicativă a mutantei deficientă în SOD-1 Restaurarea parțială a duratei de viață replicativă
Saccharimyces cerevisiae Acid ascorbic Durata de viață replicativă a drojdiei de tip sălbatic Efect scăzut
Saccharimyces cerevisiae α-tocoferol, CoQ independentă sau legată de α-tocoferol Durata de viață replicativă Creșterea stresului oxidativ și scăderea duratei de viață
Caenorhabditis elegans CoQ, vitamina E Durata de viață  Prelungire a duratei de viață

Caenorhabditis elegans

200 μg/mL vitamina E de la eclozare până în ziua 3 Supraviețuire Creștere într-o pondere de 17-23%
Caenorhabditis elegans α-tocoferol Durata de viață  Niciun efect
Drosophila melanogaster Melatonină Durata de viață  Creșterea duratei de viață
Mus musculus, tulpina C57BL/6 Vitamina E pe toată durata vieții Durata de viață  Creștere de până la 15%
Mus musculus Vitamina E Durata de viață  Niciun efect
Mus musculus, SAMP8 Melatonină Durata de viață  Creștere a duratei de viață
Microtus agrestis  Vitamina C/ Vitamina E pentru 9 luni Durata de viață  Scădere a duratei de viață 

Acest tabel evidențiază faptul că vitamina C a salvat parțial durata de viață drojdiei deficitară în superoxid dismutaza, durată ce fusese redusă ca urmare a lipsei acestei enzime, superoxid dismutaza având totodată un efect scăzut asupra tulpinii sălbatice de S. cerevisiae

Suplimentarea cu α-tocoferol, CoQ a mediului de creștere pentru S. cerevisiae a determinat creșterea stresului oxidativ dar și scăderea duratei de viață pentru această tulpină.

Anumite studii afirmă faptul că vitamina C are ca efect prelungirea duratei de viață când vine vorba despre  organismele multicelulare sau șoareci, însă există studii ce infirmă acest aspect, susținând faptul că suplimentarea cu această vitamină pe o perioadă îndelungată are ca efect scăderea duratei de viață [1].

 

"Alimentele fortifiate cu antioxidanți sunt mai bune"

Multe companii scriu pe ambalaj că produsele lor conțin antioxidanți, dar dacă privim cu atenție vom observa faptul că acea cantitate adăugată este infimă. De obicei aceste produse costă mai mult decât cele "normale", având același efect.

 

"Radicalii liberi trebuie distruși"

Antioxidanții luptă cu radicalii liberi pentru a preveni posibile mutații la nivelul organismului, ce pot conduce la apariția afecțiunilor cardiace, boala Parkinson și în unele cazuri cancer. Totuși, radicalii liberi nu sunt întotdeauna "dușmani", stând la baza unui proces normal, denumit oxidare. Sunt indispensabili pentru organism, sistemul imunitar folosindu-i ca arme pentru bacteriile ce încearcă să invadeze corpul.

 "Dacă exersez și iau suplimente o să fiu în formă maximă"

Se poate ca această afirmație să se dovedească adevarată, dar în aceeași măsură poate fi și falsă. "Dacă administrezi o doză mare de antioxidanți imediat după efort s-ar putea să modifici răspunsul natural al corpului", explică Alan Aragon, expert în nutriție.
Un studiu german din 2009 arătă că în momentul în care adminitrezi suplimente de antioxidanți în timpul sportului, corpul nu mai are același răspuns, aceștia putându-ți chiar încetini performanțele.

 

Concluzii

O concluzie aparent evidentă din multitudinea de studii ar putea fi că nu se poate aștepta ca antioxidanții să prelungească semnificativ durata de viață, în special a mamiferelor, însă pot avea anumite efecte benefice asupra organismului.

 

 

 

Bibliografie

  1. Sadowska-Bartosz I., Bartosz G., Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. Biomed Res Int.; 2014:404680.
  2. Wenner Moyer, Melinda. (2013). The Myth of Antioxidants. Sci Am. 308. 62-7.